ÇİKOLATA MI KAKAOLU BİR YİYECEK "KOKOLİN Mİ" ?
ÇİKOLATA MI KAKAOLU BİR YİYECEK "KOKOLİN Mİ" ?
Çikolata Nedir :
Türk Gıda Tebliğine Göre Çikolata : Kakao ürünleri ile şeker ve/veya
tatlandırıcı; gerektiğinde süt yağı dışındaki hayvansal yağlar hariç olmak
üzere diğer gıda bileşenleri ile süt ve/veya süt ürünleri ve Türk Gıda Kodeksi
Yönetmeliğinde izin verilen katkı ve/veya aroma maddelerinin ilavesi ile
tekniğine uygun şekilde hazırlanan ürünü ifade eder.
Yani Der Ki : Süt tozundaki yağ hariç hiç bir hayvansal yağ içeremez. Gerçek Çikolata da sadece
%100 Kakao yağı vardır. Palm yağı vb yağları içeren ürüne çikolata
değil Kokolin diyoruz.
Wikipedia kaynağına göre : Kokolin,
içinde süt yerine peynir altı
suyu tozu barındıran, kakao yağı yerine margarin, kakao yerine
kakao tozu barındıran çikolata benzeri
bir tatlı türüdür. Genellikle bayramlarda ikram edilir. Bir çikolatanın
kalitesini belirleyecek kadar önemli olan "kakao yağı"nı
bulundurmadığından dolayı kokolin ismiyle anılır.
üç çeşit çikolata bulunmaktadır :
a) Bitter Çikolata : Bileşiminde en az %18 kakao yağı ve en az % 14 yağsız
kakao kuru maddesi olacak şekilde en az % 35 toplam kakao kuru maddesi içeren
çikolatadır.
b) Sütlü çikolata : Bileşiminde en az % 2,5 yağsız kakao kuru maddesi olacak
şekilde en az % 25 toplam kakao kuru maddesi içeren, ayrıca en az %14 süt kuru
maddesi ve en az % 3.5 süt yağından oluşan, kakao yağı ve süt yağı toplam
miktarı ise en az %25 olan çikolatadır.
c) Beyaz çikolata : Bileşiminde en az %20 kakao yağı ve en az %14 süt kuru
maddesi içeren ve en az %3,5’i süt yağı olan çikolatadır
Kakao yağı içeren çikolata yediğinizde ne olur?
Kakao yağı vücut sıcaklığında eridiğinden dolayı, öncelikle tadına baktığınızda
damağınızda erir. Ağzınızda bir lezzet şöleni başlar. Çünkü çikolata kendini
bırakır ve damağınızda erimeye başlar. Keyifli bir ürün yersiniz.
Aynı zamanda vücut sıcaklığında eridiğinden dolayı damar sertliği yapmaz.
Cilt kuruluğuna ve yaşlanmaya karşı etkili..
Kokolin yerseniz ne olur?
Ağzınızda erimeyen, katı bir şeyi ne çiğneye bilirsiniz ne kolayca
yutabilirsiniz
Mideniz yanar
Kolesterol yapar çünkü vücut sıcaklığında erimez
Peki neden Kokolin var?
Çünkü kakao çekirdeği gibi kuru bir maddeden elde edilen kakao yağı hem azdır,
hem daha zordur ve dolayısıyla daha pahalıdır. Maalesef daha ucuz çikolata
yemek isteyen kişiler, kakao yiyecek yemektedirler ancak ne yazık ki çikolata
yerine kokolin yemektedirler.
Saygı ve Sevgilerimla
Özge YÜCESOY