ÇİKOLATA MI KAKAOLU BİR YİYECEK "KOKOLİN Mİ" ?

ÇİKOLATA MI KAKAOLU BİR YİYECEK "KOKOLİN Mİ" ?

Posted By: Özgecehayat Published: 25/09/2017 Times Read: 10277 Comments: 0

ÇİKOLATA MI KAKAOLU BİR YİYECEK "KOKOLİN Mİ" ?

 

Çikolata Nedir :

Türk Gıda Tebliğine Göre Çikolata :  Kakao ürünleri ile şeker ve/veya tatlandırıcı; gerektiğinde süt yağı dışındaki hayvansal yağlar hariç olmak üzere diğer gıda bileşenleri ile süt ve/veya süt ürünleri ve Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde izin verilen katkı ve/veya aroma maddelerinin ilavesi ile tekniğine uygun şekilde hazırlanan ürünü ifade eder.

Yani Der Ki : Süt tozundaki yağ hariç hiç bir hayvansal yağ içeremez. 
Gerçek Çikolata da sadece %100 Kakao yağı vardır. Palm yağı vb yağları içeren ürüne çikolata değil Kokolin diyoruz.
Wikipedia  kaynağına göre : Kokolin, içinde süt yerine peynir altı suyu tozu barındıran, kakao yağı yerine margarinkakao yerine kakao tozu barındıran çikolata benzeri bir tatlı türüdür. Genellikle bayramlarda ikram edilir. Bir çikolatanın kalitesini belirleyecek kadar önemli olan "kakao yağı"nı bulundurmadığından dolayı kokolin ismiyle anılır.

üç çeşit çikolata bulunmaktadır :

a) Bitter Çikolata : Bileşiminde en az %18 kakao yağı ve en az % 14 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az % 35 toplam kakao kuru maddesi içeren çikolatadır.

b) Sütlü çikolata : Bileşiminde en az % 2,5 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az % 25 toplam kakao kuru maddesi içeren, ayrıca en az %14 süt kuru maddesi ve en az % 3.5 süt yağından oluşan, kakao yağı ve süt yağı toplam miktarı ise en az %25 olan çikolatadır.

c) Beyaz çikolata : Bileşiminde en az %20 kakao yağı ve en az %14 süt kuru maddesi içeren ve en az %3,5’i süt yağı olan çikolatadır

Kakao yağı içeren çikolata yediğinizde ne olur?

Kakao yağı vücut sıcaklığında eridiğinden dolayı, öncelikle tadına baktığınızda damağınızda erir. Ağzınızda bir lezzet şöleni başlar. Çünkü çikolata kendini bırakır ve damağınızda erimeye başlar. Keyifli bir ürün yersiniz.
Aynı zamanda vücut sıcaklığında eridiğinden dolayı damar sertliği yapmaz.
Cilt kuruluğuna ve yaşlanmaya karşı etkili..

Kokolin yerseniz ne olur?

Ağzınızda erimeyen, katı bir şeyi ne çiğneye bilirsiniz ne kolayca yutabilirsiniz
Mideniz yanar
Kolesterol yapar çünkü vücut sıcaklığında erimez

Peki neden Kokolin var?

Çünkü kakao çekirdeği gibi kuru bir maddeden elde edilen kakao yağı hem azdır, hem daha zordur ve dolayısıyla daha pahalıdır. Maalesef daha ucuz çikolata yemek isteyen kişiler, kakao yiyecek yemektedirler ancak ne yazık ki çikolata yerine kokolin yemektedirler.

Saygı ve Sevgilerimla
Özge YÜCESOY

 

 

 

Comments

Write Comment